:O TEKVONDOU:      :DISCIPLINE:

Šta je TaeKwonDo?

     
      Tekvondo je moderan borilački sport poreklom iz Koreje. Borilačke veštine u toj zemlji imaju izuzetno dugu tradiciju o čemu svedoče razne arheološke iskopine i drugi istorijski spomenici od kojih su neki stari i po 2000 godina. S tim u vezi, dovoljno je navesti murale iz grobnica dinastije Koguryo na kojima se vide goloruki borci u karakterističnom stavu, kao i dve čuvene figure na ulazu u pećinu Sokkuram kod grada Kyungju, koje izvode dvostruki blok " keumgang makki " koji se i danas koristi u tekvondou.
      Premda vuče korene iz tradicionalnih veština koje su se praktikovale vekovima (Hwarangdo, Taekyon, Subak i dr. - ima ih ukupno 31), sam tekvondo je stvoren nakon Drugog svetskog rata na inicijativu vlade Južne Koreje koja je u tom cilju okupila čelnike najpoznatijih borilačkih stilova, ali i istoričare, lingviste, filozofe i dr. Polazeći od bogatog nasleđa, a imajući u vidu zahteve današnjice, oni su, oslanjajući se na savremena naučna saznanja, izvršili izbor i sistematizaciju najefikasnijih tehnika i kreirali borilački sistem po meri čoveka XX, odnosno, sada već XXI veka.
      Naročito je važno istaći da je, uz japanski džudo, tekvondo jedina istočnjačka borilačka veština koja je postala olimpijski sport. Nakon što se uspešno dokazao kao demonstracioni sport na Olimpijadi u Seulu 1988. godine i Barseloni 1992. godine, tekvondo je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine konačno postao i zvanična olimpijska disciplina.
      Ono po čemu je tekvondo nadaleko poznat i po čemu se razlikuje od karatea i drugih srodnih disciplina je odlična nožna tehnika, sa  čestim  udarcima  u skoku.
     Udarci nogama u skoku su deo korejske tradicije i nekada su služili za obaranje konjanika iz sedla, a danas se koriste zbog svoje brzine i eksplozivnosti, kao i radi usavršavanja tehnike. Tekvondoovci rado demonstriraju svoju veštinu na javnim nastupima - uvež bani majstori su u stanju da u jednom jedinom skoku zadaju i po 4 udarca nogama i slome isto toliko dasaka, da preskoče preko glave partnera koji stoji uspravno i pritom razbiju nogom dasku, da uz okret od 360 stepeni u skoku nogom skinu jabuku sa glave partnera i slično.
     U našoj zemlji WTF tekvondo se vežba od 1983. godine, i za to vreme ostvareni su zapaženi rezultati uključujući i više medalja sa svetskih i evropskih prvenstava. Postoji preko 60 klubova od kojih je većina u Srbiji a manji deo u Crnoj Gori i redovno se održavaju državna, republička i druga prvenstva.

 

 
Prvo prvenstvo Srbije, Beograd 1987. god.